Főoldal

Gépjármű átiratás

A napokban vásároltam egy kisteherautót, még frissek az emlékek, ezért a hazai bürokrácia sokszor feleslegesen bonyolult ügyintézésében szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

Első lépésben, ha tetszik a kiszemelt jármű, érdemes alaposan körbejárni a papírokat. Ha tehermentes, akkor rendelkezik a tulajdonos a Törzskönyvvel, ami igazolja a tulajdonjogot. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, akkor lesz pár plusz kör, például a meglévő hitelt rendezni kell, mert különben nem lehet átíratni a nevünkre.

Második lépésben, a vételár kialkudása után nagy odafigyeléssel ki kell tölteni az Adásvételi szerződést, amiből érdemes mindig a legújabbat megvásárolni, vagy letölteni a világhálóról. Nagy körültekintéssel kell átnézni a jármű adatait, összevetve a Forgalmi Engedély és a Törzskönyv megfelelő soraival. Fontos, hogy minden oldal legyen aláírva, illetve két tanúval is alá kell iratni.

Vásárlás után mihamarabb érdemes kötelező felelőségbiztosítást kötni, mert ahány napot késünk vele, annyi időre fedezetlenségi pótdíjat kell fizetnünk.

Következő lépés az Eredetvizsga, amire érdemes időpontot megbeszélni. Itt a Forgalmi Engedély és az Adásvételi Szerződés mellett a Személyi Igazolványra és a Lakcímkártyára van szükség, illetve az adás-vétel tárgyát képző gépjárműre, amit alaposan átvizsgálnak (egyedi azonosítók, fényezés rétegvastagság, km számláló állása, stb), sőt le is fényképezik több oldalról.

Az ötödik lépés az Okmányirodában időpontot kérni az átirásra. A személyes találkozáskor szükség lesz az Adásvételi Szerződésre, Kötelező Felelőségbiztosítás igazoló szelvényére (amin szerepel a biztosítótársaság által adott azonosító is), eredetvizsgálat kérelemre, a Törzskönyvre, Forgalmi Engedélyre és a Személyi Igazolványra a Lakcímkártyánkra is.

Hatodik, egyben utolsó lépésben, miután fogadtak az Okmányirodában, elveszik a régi Forgalmi Engedélyt és a Törzskönyvet, amennyiben a papírok rendben vannak, illetve szerencsés esetben bankkártyával a helyszínen, vagy csekket kérve a Postán befizetjük a Vagyonszerzési Illetéket, az új Forgalmi Engedély és Törzskönyv árát, már a nevünkre is vettük a járművet.

Ekkor van lehetőség viszonylag olcsón, két rendszámtábla esetében 8500 Ft-ért új táblákat is vásárolni, ebben az esetben nem kell 12.000 Ft-ot költeni az új papírok készítése miatt.

Ezután már csak a Törzskönyv érkezik pár héten belül a címünkre és a következő évben az Önkormányzatoknál a Teljesítményadó van hátra, amit éves vagy féléves rendszerességel vetnek ki.

Bogyay Norbert 2015.02.26.

vissza a Főoldalra

 

 Történetek

 

 Technika

 e-mail

 Bemutatók

 Linkek

 Gyártörténet

 Rólam

 Képgaléria

 Könyvajánló 

 Videók

 Adatvédelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (c) Bogyay Norbert 2015.